Ιωάννης Γκότσικας - Πλαστικός χειρουργός Θεσσαλονίκη

Μενού

Επικοινωνία

Δερματικοί σπίλοι

Οι δερματικοί σπίλοι συνοπτικά

Διάρκεια επέμβασης

1 - 2 ώρες

Αναισθησία

Γενική

Παραμονή στην κλινική

1 βράδυ

Επιστροφή στην εργασία

10 - 14 μέρες

Με τον όρο “ελιά” που χρησιμοποιείται ευρέως εννοούμε συνήθως τους δερματικούς σπίλους αλλά και άλλες δερματικές βλάβες όπως τα θηλώματα ή τις μυρμηκίες. Στην κατηγορία των σπίλων ανήκουν μια σειρά καλοήθων δερματικών βλαβών που εκδηλώνονται με διαφορετικό σχήμα, χρώμα, μέγεθος και εντόπιση. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν απαιτείται αφαίρεση του σπίλου και αυτή γίνεται κυρίως για αισθητικούς λόγους. Κάποιες φορές όμως προχωρούμε σε εκτομή μιας βλάβης για διαγνωστικούς σκοπούς. Η εξέταση της φύσης κάθε δερματικής βλάβης πρέπει να γίνεται πάντοτε από ειδικό Πλαστικό χειρουργό ή Δερματολόγο.

Η αφαίρεση ενός σπίλου γίνεται με τοπική αναισθησία, είτε χειρουργικά είτε με τη βοήθεια του laser. Ο ασθενής δεν νοιώθει πόνο κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Η εκτομή περισσότερων της μιας δερματικών βλαβών σε μία συνεδρία είναι δυνατή και προτιμάται, όταν τηρούνται οι ιατρικές ενδείξεις και προϋποθέσεις.

Στην περίπτωση της χειρουργικής αφαίρεσης με νυστέρι τοποθετούνται ράμματα τα οποία αφαιρούνται σε μερικές ημέρες, ανάλογα με την περιοχή. Η περιοχή πρέπει να προστατεύεται από το νερό μέχρι την αφαίρεση των ραμμάτων. Το σημάδι από την επέμβαση είναι στην αρχή εμφανές, με την πάροδο όμως του χρόνου γίνεται πιο αχνό και η ουλή βελτιώνεται σημαντικά. Επειδή κάποιες φορές μπορεί να υποκρύπτεται κάποια κακοήθης βλάβη, το δερματικό παρασκεύασμα που προκύπτει από την αφαίρεση αποστέλλεται για ιστολογική εξέταση σε ειδικό ιατρό-παθολογοανατόμο.

Θέλω να αφαιρέσω ένα σπίλο. Ποια μέθοδο να διαλέξω, χειρουργική ή laser;

Εφόσον έχει προηγηθεί εκτίμηση από ειδικό Πλαστικό Χειρουργό ή Δερματολόγο, η εκτομή του σπίλου μπορεί να γίνει τόσο χειρουργικά όσο και με laser. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί μια βλάβη ύποπτη για κακοήθεια, είναι απαραίτητο η αφαίρεση να γίνει χειρουργικά. Με αυτόν τον τρόπο, είμαστε σίγουροι ότι έχει αφαιρεθεί ολόκληρος ο σπίλος και μπορεί να σταλεί για ιστολογική εξέταση.

Υπάρχει ουλή μετά τη χειρουργική αφαίρεση ενός σπίλου;

Δεν είναι δυνατόν να αφαιρεθεί μια δερματική βλάβη χωρίς να αφήσουμε κάποιο ορατό σημάδι. Ο σκοπός του Πλαστικού Χειρουργού είναι το σημάδι αυτό να είναι αισθητικά αποδεκτό. Γενικά, μετά από αφαίρεση σπίλου στο πρόσωπο οι ουλές έχουν πολύ καλή πορεία ενώ σε άλλες περιοχές του σώματος, όπου το δέρμα έχει μεγαλύτερη τάση (πλάτη, ώμοι, στέρνο), τα σημάδια καθίστανται περισσότερο ορατά. Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να παρουσιαστούν επιπλοκές της επούλωσης, π.χ. υπερτροφική ουλή ή χηλοειδές. Κάποιοι άνθρωποι έχουν την τάση να εμφανίζουν τέτοιου είδους επιπλοκές, κυρίως σε σημεία του κορμού όπως το στέρνο και οι ώμοι. Η αντιμετώπιση των υπερτροφικών ουλών γίνεται κυρίως με τοπική έγχυση κορτιζόνης και έχει πολύ καλά αποτελέσματα.

Τι επιπλοκές μπορούν να παρουσιαστούν τις πρώτες ημέρες μετά την αφαίρεση μιας δερματικής βλάβης;

Όπως σε κάθε χειρουργική πράξη, έτσι και στην χειρουργική αφαίρεση ενός σπίλου μπορούν να συμβούν τοπικές επιπλοκές όπως αιμορραγία, φλεγμονή ή μόλυνση καθώς και διάσπαση του τραύματος. Η συχνότητα τέτοιων καταστάσεων είναι σχετικώς μικρή και η αντιμετώπισή τους οδηγεί σε ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Έχω μια δερματική βλάβη στο πρόσωπο/σώμα. Πόσο κοστίζει η αφαίρεσή της;

Είναι πολύ δύσκολο να γίνει ακριβής εκτίμηση του κόστους της αφαίρεσης μιας δερματικής βλάβης μέσω μιας τηλεφωνικής επικοινωνίας. Μερικοί σπίλοι μπορούν να αφαιρεθούν εύκολα και γρήγορα στο ιατρείο, ενώ κάποιο άλλοι πρέπει να προγραμματιστούν για εκτομή σε κλινική. Η εντόπιση, το μέγεθος, ο αριθμός και η μέθοδος αφαίρεσης των σπίλων επηρεάζουν το τελικό κόστος. Επίσης, πολλές φορές απαιτείται ιστολογική εξέταση από ιατρό-παθολογοανατόμο για να αποκλείσουμε την ύπαρξη κακοήθειας.
Σε κάθε περίπτωση, κατά τη διάρκεια της κλινικής εξέτασης, ενημερώνουμε πλήρως για τους τρόπους αφαίρεσης και το ακριβές κόστος.

Φωτογραφίες πριν & μετά

Χειρουργική αφαίρεση σπίλου άνω βλεφάρου. Σχεδιασμός, εκτομή και τελικό αποτέλεσμα 5 μήνες μετά την αφαίρεση.

Οι δερματικοί σπίλοι συνοπτικά

Διάρκεια επέμβασης

1 - 2 ώρες

Αναισθησία

Γενική

Παραμονή στην κλινική

1 βράδυ

Επιστροφή στην εργασία

10 - 14 μέρες

Προτεινόμενες υπηρεσίες

Scroll to Top

Κλείστε Ραντεβού

Κλείστε ραντεβού συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα ή καλέστε μας στο 2310234565.
Θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο δυνατόν!