Ιωάννης Γκότσικας - Πλαστικός χειρουργός Θεσσαλονίκη

Μενού

Επικοινωνία

Ωτοπλαστική

Η Ωτοπλαστική συνοπτικά

Διάρκεια επέμβασης

1 - 2 ώρες

Αναισθησία

Τοπική (Γενική στα παιδιά)

Παραμονή στην κλινική

Μερικές ώρες

Επιστροφή στην εργασία

7-10 μέρες

Η ωτοπλαστική είναι η επέμβαση με την οποία ο πλαστικός χειρουργός διορθώνει τα αφεστώτα ώτα. Τα πεταχτά αυτιά ή αφεστώτα ώτα αποτελούν μια σχετικά συχνή συγγενή ανωμαλία. Οφείλεται είτε σε υπερτροφία της κόγχης είτε σε απουσία της ανθέλικας του αυτιού, ενώ πολλές φορές αυτές οι καταστάσεις μπορεί να συνυπάρχουν. Συνήθως αφορά και τα δύο αυτιά αλλά μπορεί να εντοπίζεται και στη μία μόνο πλευρά. Με την ωτοπλαστική επιτυγχάνουμε τη διόρθωση της ανωμαλίας αυτής τροποποιώντας τη μορφή του χόνδρου του αυτιού και μειώνοντας την προβολή του από το κρανίο.

Η επέμβαση

Σε εφήβους και ενήλικες, η ωτοπλαστική γίνεται με τοπική αναισθησία και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του αμέσως μετά την επέμβαση. Στα παιδιά, επειδή είναι δύσκολο να παραμείνουν ήρεμα κατά τη διάρκεια της επέμβασης, η ωτοπλαστική γίνεται συχνά με γενική αναισθησία. Εδώ, απαιτείται συνήθως μία διανυκτέρευση στην κλινική για παρακολούθηση.
Η επέμβαση της ωτοπλαστικής διαρκεί περίπου δύο ώρες και χρησιμοποιούμε ράμματα που δεν χρειάζεται να αφαιρεθούν. Η τομή γίνεται στην οπίσθια επιφάνεια του αυτιού και ως εκ τούτου η ουλή δεν είναι εμφανής.

Ανάρρωση μετά την ωτοπλαστική

Μετά την επέμβαση, ο ασθενής φέρει ειδική ελαστική επίδεση για μία εβδομάδα η οποία προστατεύει τη χειρουργημένη περιοχή. Ακολούθως και για τις επόμενες τρεις εβδομάδες, είναι απαραίτητη η χρήση ελαστικής κορδέλας, όπως αυτή του τένις, κυρίως κατά τη διάρκεια του ύπνου. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγεται ο κατά λάθος τραυματισμός των χειρουργημένων αυτιών. Ο πόνος μετά την ωτοπλαστική είναι ήπιος και αντιμετωπίζεται με κοινά παυσίπονα. Τις πρώτες ημέρες υπάρχουν μελανιές και πρηξίματα τα οποία υποχωρούν σταδιακά. Η σωματική άσκηση θα πρέπει να αποφεύγεται για δύο εβδομάδες ενώ η συμμετοχή σε σπορ επαφής αναβάλλεται για τουλάχιστον ένα μήνα.

Χειρουργική λοβίων

Το λοβίο είναι το κατώτερο τμήμα του αυτιού. Έχει μαλακή σύσταση και είναι ευκίνητο. Σε πολλές περιπτώσεις, ιδιαίτερα σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, τα λοβία των αυτιών μπορεί να είναι σχετικά μεγάλα δημιουργώντας αισθητικό πρόβλημα. Υπάρχουν επίσης καταστάσεις  όπου τα λοβία  έχουν υποστεί βλάβες από τραυματισμό, χρήση σκουλαρικιού ή piercing. Η διόρθωση των λοβίων γίνεται με τοπική αναισθησία, έχει άριστο αποτέλεσμα και δεν αφήνει κάποιο ορατό σημάδι. Συνδυάζεται δε πολλές φορές με την επέμβαση της ωτοπλαστικής για την αποκατάσταση των πεταχτών αυτιών. 

Ωτοπλαστική σε παιδιά. Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να χειρουργήσουμε τα πεταχτά αυτιά;

Το πτερύγιο του αυτιού έχει αναπτυχθεί σε ποσοστό 85-90% στην ηλικία των 5-6 ετών και επομένως η χειρουργική διόρθωση είναι πλέον δυνατή και ασφαλής. Συνιστάται η ωτοπλαστική να γίνεται σε σχετικά μικρή ηλικία για να αποφεύγονται δυσμενή σχόλια από τους συνομηλίκους τα οποία στενοχωρούν και τραυματίζουν ψυχολογικά το παιδί. Ωστόσο, πολλά παιδιά έχουν πεταχτά αυτιά χωρίς να ενοχλούνται από αυτό και τότε δεν υπάρχει καμία ανάγκη για ωτοπλαστική. Σε κάθε περίπτωση, η χειρουργική αποκατάσταση είναι εφικτή σε κάθε ηλικία.

Το κόστος της ωτοπλαστικής

Το κόστος της ωτοπλαστικής καθορίζεται αποκλειστικά από το είδος της αναισθησίας που απαιτείται, τοπική ή γενική.

Φωτογραφίες πριν & μετά

Ωτοπλαστικη πριν και μετα
Ωτοπλαστική πριν και δύο μήνες μετά την επέμβαση.
πλαστικη αυτιων
Ωτοπλαστική πριν και μια εβδομάδα μετά την επέμβαση.

Η Ωτοπλαστική συνοπτικά

Διάρκεια επέμβασης

Μερικές ώρες

Αναισθησία

Τοπική (Γενική στα παιδιά)

Παραμονή στην κλινική

Μερικές ώρες

Επιστροφή στην εργασία

7-10 μέρες

Προτεινόμενες υπηρεσίες

Scroll to Top