Ιωάννης Γκότσικας - Πλαστικός χειρουργός Θεσσαλονίκη

Μενού

Επικοινωνία

Ρυτίδες προσώπου

Οι Ρυτίδες προσώπου συνοπτικά

Διάρκεια θεραπείας

20΄

Αναισθησία

Δεν απαιτείται

Αποτελέσματα

4 - 6 μήνες

Επιστροφή στις δραστηριότητες

Άμεσα

Το μπότοξ αποτελεί την πιο δημοφιλή θεραπεία στην αντιμετώπιση ρυτίδων έκφρασης παγκοσμίως. Το γεγονός αυτό οφείλεται τόσο στην εύκολη εφαρμογή του όσο και στα εντυπωσιακά αποτελέσματα που προσφέρει. Η βοτουλινική τοξίνη Α (Botox®, Dysport®) προκαλεί παροδική μείωση της κινητικότητας των μυών  του προσώπου που είναι υπεύθυνοι για τη δημιουργία των ρυτίδων έκφρασης. Με αυτόν τον τρόπο, το πρόσωπο λαμβάνει μια πιο ξεκούραστη και νεανική όψη. Η θεραπεία είναι κατάλληλη για άντρες και γυναίκες.

Στην αισθητική ιατρική, το Botox χρησιμοποιείται κυρίως για τη βελτίωση των ρυτίδων του προσώπου. Συγκεκριμένα, εφαρμόζεται κυρίως στις παρακάτω περιοχές:

  • Μέτωπο
  • Πλαϊνά των ματιών (πόδι χήνας)
  • Ανάμεσα στα φρύδια (μεσόφρυο)
  • Άνω χείλος (ρυτίδες καπνιστού)

Σε ήδη σχηματισμένες έντονες ρυτίδες, το Botox μπορεί να συνδυαστεί με έγχυση υαλουρονικού οξέος βελτιώνοντας το αισθητικό αποτέλεσμα. Μετά την έγχυση, μπορεί να παρατηρηθεί τοπικά ελαφρά ερυθρότητα ή και πρήξιμο που υποχωρεί πολύ γρήγορα. Η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες είναι άμεση.

Η διαδικασία

Πρόκειται για μια σχετικά απλή και γρήγορη διαδικασία. Επιλέγουμε αρχικά τις περιοχές στις οποίες θέλουμε να επέμβουμε. Ακολούθως, γίνεται εκτίμηση της κινητικότητας των μυών σε αυτές τις περιοχές και σημειώνουμε τα σημεία έγχυσης του φαρμάκου. Το Botox ενίεται με πολύ λεπτές βελόνες, καθιστώντας την όλη διαδικασία πρακτικά ανώδυνη. Μετά τη θεραπεία, παρατηρείται μικρός ερεθισμός στα σημεία έγχυσης που εξαφανίζεται μέσα σε 1-2 ώρες. Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να έχουμε μικρές μελανιές για 2-3 ημέρες που μπορούν να καλυφθούν αποτελεσματικά με απλό make-up.

Η δράση του Botox αρχίζει να γίνεται αντιληπτή μετά από λίγες μέρες. Το τελικό αποτέλεσμα ελέγχεται στο ιατρείο μετά από 2 εβδομάδες όπου υπάρχει η δυνατότητα συμπληρωματικής έγχυσης.

Πόσο διαρκεί το αποτέλεσμα του Botox;

Η δράση της ουσίας αρχίζει να γίνεται εμφανής 3-5 ημέρες μετά τη θεραπεία και το αποτέλεσμα διαρκεί 4-6 μήνες.

Τι είναι το Baby Botox;

Με τον όρο Baby Botox αναφερόμαστε σε έγχυση φαρμάκου σε χαμηλότερη δόση από την κανονική. Η διαδικασία εφαρμογής είναι παρόμοια του κλασικού Botox. Το αποτέλεσμα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πιο διακριτικό ενώ παραμένει πάντοτε κάποια κινητικότητα των μυών.

Αν δεν επαναλάβω τη θεραπεία, γίνονται χειρότερες οι ρυτίδες;

Για μόνιμο αποτέλεσμα απαιτείται επανάληψη της θεραπείας κάθε περίπου 6 μήνες. Σε καμία περίπτωση όμως δεν έχουμε επιδείνωση των ρυτίδων όταν παρέλθει η δράση του φαρμάκου.

Πόσο ασφαλές είναι το Botox;

Οι συγκεντρώσεις του φαρμάκου που χρησιμοποιούνται για αισθητικούς σκοπούς είναι ιδιαίτερα χαμηλές και έτσι αποφεύγονται σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες. Επιπλοκές όπως η πτώση του άνω βλεφάρου είναι εξαιρετικά σπάνιες και πάντοτε παροδικές. Λόγω έλλειψης ερευνητικών δεδομένων, η θεραπεία με Botox κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού θα πρέπει να αποφεύγεται.

Πόσο κοστίζει το Botox;

Το κόστος του Botox εξαρτάται από τις περιοχές που θέλουμε να εφαρμόσουμε τη θεραπεία. Καλύτερη εκτίμηση μπορεί να γίνει μετά από εξέταση στο ιατρείο από τον πλαστικό χειρουργό.

Αντιμετώπιση υπεριδρωσίας με Botox

Το Botox είναι επίσης πολύ αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση των ακόλουθων νοσολογικών καταστάσεων:

  • Μασχαλιαία υπεριδρωσία
  • Υπεριδρωσία παλαμών, πελμάτων

Η έγχυση του φαρμάκου γίνεται υποδορίως στις συγκεκριμένες περιοχές με στόχο τη δραστική μείωση της εφίδρωσης. Τα αποτελέσματα είναι άμεσα και εντυπωσιακά και διαρκούν για 6-9 μήνες.

Οι Ρυτίδες προσώπου συνοπτικά

Διάρκεια θεραπείας

20΄

Αναισθησία

Δεν απαιτείται

Αποτελέσματα

4 - 6 μήνες

Επιστροφή στις δραστηριότητες

Άμεσα

Προτεινόμενες υπηρεσίες

Scroll to Top