Ιωάννης Γκότσικας - Πλαστικός χειρουργός Θεσσαλονίκη

Μενού

Επικοινωνία

Χειρουργική χεριού

Η Χειρουργική χεριού συνοπτικά

Διάρκεια επέμβασης

1 - 2 ώρες

Αναισθησία

Γενική

Παραμονή στην κλινική

1 βράδυ

Επιστροφή στην εργασία

10 - 14 μέρες

Οι χειρουργικές παθήσεις του χεριού αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαίδευσης του πλαστικού χειρουργού. Αφορούν είτε σε επείγουσες μετατραυματικές καταστάσεις είτε σε χρόνιες παθήσεις. Τα εργατικά ατυχήματα είναι η συχνότερη αιτία τραυματισμού του χεριού και μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρές επιπλοκές, μακρόχρονη απουσία από την εργασία μέχρι και αναπηρία.

Οι συχνότερες χρόνιες παθήσεις του χεριού είναι:

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

Πρόκειται για το σύνολο των κλινικών συμπτωμάτων που οφείλεται σε πίεση του μέσου νεύρου στην περιοχή του καρπού. Τα κύρια ενοχλήματα είναι οι αιμωδίες (μουδιάσματα), ο πόνος και οι παραισθησίες στο μέσο δάκτυλο, το δείκτη και τον αντίχειρα. Τα συμπτώματα γίνονται εντονότερα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Σε παραμελημένες καταστάσεις μπορεί να έχουμε και ατροφία των μυών της παλάμης.
Η χειρουργική θεραπεία συνίσταται στη διατομή του εγκάρσιου συνδέσμου του καρπού και διαρκεί 30 λεπτά. Γίνεται με τοπική αναισθησία και ο ασθενής επιστρέφει σε χειρωνακτική εργασία σε 2 εβδομάδες.

Νόσος Dupuytren

Η ρίκνωση της παλαμιαίας απονεύρωσης ή νόσος Dupuytren είναι η πάθηση κατά την οποία παρατηρείται βαθμιαία κάμψη των δακτύλων και σταδιακά προκαλεί σημαντική κινητική αναπηρία του χεριού. Εμφανίζεται συχνότερα σε άνδρες και μπορεί να προσβάλλει το ένα ή τα δύο χέρια. Η εμφάνιση της νόσου έχει συνδεθεί με την παρουσία σακχαρώδους διαβήτη, αλκοολισμού ή επιληψίας ενώ υπάρχει και κάποια γενετική προδιάθεση.
Η θεραπεία της νόσου είναι χειρουργική με την εκτομή της τμήματος ή ολόκληρης της παλαμιαίας απονεύρωσης υπό περιοχική αναισθησία. Ακολουθεί πρόγραμμα φυσιοθεραπείας και ο ασθενής επιστρέφει σταδιακά στις καθημερινές δραστηριότητες.

Στενωτικές τενοντοελυτρίτιδες των δακτύλων

Οι κινήσεις των τενόντων των δακτύλων γίνονται μέσα από ένα σύστημα σωληναρίων (ελύτρων). Στις στενωτικές τενοντοελυτρίτιδες υπάρχει παρεμπόδιση αυτής της κίνησης λόγω φλεγμονής, με αποτέλεσμα την πλημμελή κάμψη και έκταση των δακτύλων. Η πάθηση μπορεί να εντοπίζεται στον αντίχειρα(εκτινασσόμενος αντίχειρας ή trigger thumb) ή σε κάποιον άλλο δάκτυλο (εκτινασσόμενος δάκτυλος ή trigger finger).
Η συντηρητική αντιμετώπιση οδηγεί σε συχνές υποτροπές. Η χειρουργική θεραπεία συνίσταται στη διατομή των ελύτρων, γίνεται υπό τοπική αναισθησία και διαρκεί 30-60 λεπτά. Το αποτέλεσμα γίνεται άμεσα αντιληπτό και ο ασθενής επιστρέφει στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Η Χειρουργική χεριού συνοπτικά

Διάρκεια επέμβασης

1 - 2 ώρες

Αναισθησία

Γενική

Παραμονή στην κλινική

1 βράδυ

Επιστροφή στην εργασία

10 - 14 μέρες

Προτεινόμενες υπηρεσίες

Scroll to Top

Κλείστε Ραντεβού

Κλείστε ραντεβού συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα ή καλέστε μας στο 2310234565.
Θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο δυνατόν!