Ιωάννης Γκότσικας - Πλαστικός χειρουργός Θεσσαλονίκη

Μενού

Επικοινωνία

Οι κατακλίσεις συνοπτικά

Διάρκεια επέμβασης

1 - 2 ώρες

Αναισθησία

Γενική

Παραμονή στην κλινική

1 βράδυ

Επιστροφή στην εργασία

10 - 14 μέρες

Τα έλκη από πίεση ή κατακλίσεις αποτελούν μείζον πρόβλημα σε άτομα που παραμένουν κατακεκλιμένα για μεγάλο χρονικό διάστημα ενώ κάποιες φορές εμφανίζονται μετά από μεγάλες χειρουργικές επεμβάσεις. Είναι μια δυνητικά επικίνδυνη κατάσταση για τη ζωή του ασθενούς και απαιτεί έγκαιρη και προσεκτική αντιμετώπιση. Εντοπίζονται κυρίως στην περιοχή του κόκκυγα, των τροχαντήρων, των ισχιακών κυρτωμάτων και των πτερνών.

Το πρώτο βήμα είναι ο σχολαστικός χειρουργικός καθαρισμός της κατάκλισης, κατά προτίμηση από Πλαστικό χειρουργό, ο οποίος αποτελεί αναγκαία συνθήκη για την επούλωση του τραύματος. Ακολουθεί καθημερινή περιποίηση ενώ ανάλογα με την εξέλιξη της κατάκλισης μπορεί να χρειαστεί κάποια χειρουργική επέμβαση, με την προϋπόθεση ότι η γενική κατάσταση του ασθενούς το επιτρέπει.

Ποια είναι τα πρώτα σημάδια μιας κατάκλισης;

Οι κατακλίσεις συνήθως παρουσιάζονται αρχικά σαν μια ερυθρή περιοχή γύρω από ένα συγκεκριμένο σημείο του σώματος, π.χ. κόκκυγας, πτέρνα. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει εγρήγορση από το περιβάλλον του ασθενούς και να κληθεί έγκαιρα ιατρός για επίσκεψη κατ’ οίκον και εκτίμηση της κατάστασης. Οι πλαστικοί χειρουργοί είναι οι κατεξοχήν ειδικοί ιατροί για την εκτίμηση και αντιμετώπιση των κατακλίσεων.

Σε πόσο χρόνο επουλώνεται μια κατάκλιση;

Ακριβές χρονοδιάγραμα για την πορεία της επούλωσης μιας κατάκλισης είναι πολύ δύσκολο να δοθεί. Αυτή εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως το βάθος και το μέγεθος της βλάβης, η παρουσία λοίμωξης στο τραύμα, η γενική κατάσταση και το επίπεδο θρέψης του ασθενούς, οι συνοδές παθήσεις κ.α. Γενικά, η εξέλιξη είναι καλύτερη σε νεαρά και υγιή άτομα στα οποία τα προβλήματα κινητικότητας είναι προσωρινά ενώ η πρόγνωση είναι δυσμενέστερη σε ηλικιωμένους.

Μπορεί μια κατάκλιση να επανεμφανισθεί μετά την επούλωσή της;

Η υποτροπή των κατακλίσεων είναι συχνή κατάσταση σε χρονίως κατακεκλιμένους ασθενείς. Η καλύτερη αντιμετώπιση είναι η πρόληψη των υποτροπών ή νέων κατακλίσεων με απλά μέτρα όπως η χρήση ειδικών υποστρωμάτων, η συχνή αλλαγή θέσεως του ασθενούς, η ισορροπημένη διατροφή κ.α.

Οι κατακλίσεις συνοπτικά

Διάρκεια επέμβασης

1 - 2 ώρες

Αναισθησία

Γενική

Παραμονή στην κλινική

1 βράδυ

Επιστροφή στην εργασία

10 - 14 μέρες

Προτεινόμενες υπηρεσίες

Scroll to Top

Κλείστε Ραντεβού

Κλείστε ραντεβού συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα ή καλέστε μας στο 2310234565.
Θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο δυνατόν!